KRESOVANJE IN MLAJ

Kresovanje izhaja že iz časov keltov nekje iz železne dobe. Beltane je drugi najpomembnejši praznik v keltskem koledarju leta in je povezan s spočetjem, plodnostjo. Predstavlja polno luno. Je praznik čaščenja življenjske sile, plodnosti in udejanjanja.
Gre za praznovanje novih začetkov, za višek pomladi in cvetja.
Praznujemo ga 30.4. s prižiganjem kresov.

Beltane je praznik, ki slavi zunanjo rast, novo življenje in izvorno energijo stvarjenja. Predstavlja zadnjo stopnjo v dejavni jang, sončevi fazi v ciklu leta, preden doseže svoj višek ob poletnem sončevem obratu.
Mitološko gledano bog in boginja dosežeta puberteto, se zavesta svoje spolne energije. Je praznik čaščenja življenjske sile, plodnosti in udejanjanja. Ta plodni čas uporabljamo za udejanjanje svojega zlata, za njegovo prenašanje v življenje, v ta fizični svet.

Alkimistično gledano predstavlja beltane izkušnjo mnogoterosti, kjer vse izhaja iz enega samega vira, v katerem se vse združuje. Spomni nas na dejstvo, da je vse kar počnemo naša kreacija, naša izbira. In da je pravzaprav naša izbira kako oblikujemo svojo usodo. Beltane predstavlja slavljenje življenjske sile, obilne plodnosti zemlje in te iste plodnosti v nas samih.

Prvotna magična komponenta poganskega verovanja pa se je s pokristjanjevanjem sčasoma začela brisati. Pesmi, ki so sprva slavile Kresnika, so zamenjale religiozne pesmi, ki so prepevale o Mariji, Jezusu in Janezu Krstniku.

V 15. in 16. stoletju pa so kresovi dobili popolnoma posveten namen, saj so ljudje za varnost pred Turki vzpostavili posebne straže, ki so ob prihajajoči nevarnosti na vzpetinah zakurile kresove in tako opozorile na nevarnost. 

Beltane je povezan s poroko, z iskanjem partnerja. Polja so v tem času blagoslovili za dobro žetev.  Na ta praznik so skakali čez kres ali plesali okoli njega v smeri urinega kazalca.
Beltane je čas veselja. Pomlad je tukaj in poletje je pred vrati. Vse življenje se razodeva kot obdobje divje rasti, ki je na višku.

Beltane predstavlja slavljenje življenjske sile, obilne plodnosti mame Zemlje in nas samih. V tem času je tančica med svetovi zelo tanka, še posebej ob zori in ob mraku, gre za vmesni čas, čas prehodov. Gre za obdobje v letu, ko simbolično gledano vstopimo v svetlobo, ko stopimo v stik z vilinskimi svetovi in elementali Zemlje, z devami in zmajevo silo prebujenih zemeljskih energij.

MLAJ – AKUPUNKTURNE ZDRAVILNE IGLE MATERI ZEMLJI

Mlaji simobolizirajo svobodo in delavske pravice. Postavljanje mlajev je eden izmed najstarejših običajev na naših tleh, ki ima korenine še v predkrščanski dobi. Nekaj dni pred postavljanjem mlaja se izbere primerno drevo. Na njegov vrh se pritrdijo okraski in slovenska zastava, na veje pa se obesijo pisani trakovi. 

Mlaj kot simbol prebujanja narave
Mesec maj zbudi naravo in vse ozeleni, tako je bil posvečen staroslovanski boginji Maji, po kateri je tudi dobil ime. S prihodom krščanstva je Majo zamenjala devica Marija, ki ji je bil od takrat posvečen mesec maj.
“Mlaj, imenovan tudi maj, je v staroslovanskih verovanjih predstavljal simbol boginje Maje in je simboliziral prebujanje narave in obnovljeno drevesno rast. 

V tem času so v Zemljo zabadali velike akupunkturne igle, poznane kot mlaje, okoli katerih so plesali in naslednjih nekaj mesecev so čuvarji zmaja te mlaje varovali pred vsiljivci. Prav tako je v tem času poznana tradicija prižiganja kresov, ki na površju Zemlje izvajajo mokšo, portali energije se ustvarijo skozi katere je možno prehajati med svetovi. Tradicionalno je bl to čas druženja z drevesnimi duhovi, za raziskovanje vilinskega kraljestva in skrivnosti, ki se udejanjajo na robu naše realnosti.

Je praznik boginje Rhiannon. Rhiannon je boginja plodnosti, komunikacije in gibanja. V tem času je kot kraljica vil jahala na svojem belem konj. To je čas, ko so se vile vračale iz svojih zimskih počitnic. To je čas prerokovanja in komunikacije z vilinskim svetom in duhovi narave.

Energija meseca maja, je v znamenju plodnosti in obilja. Mesec maj je mesec senzualnosti in spolnosti, čas prebujanja zemlje v mavričnem cvetju, drhtečih vonjavah, svežem zelenju in radosti po dolgi zimi. Je čas povezovanja, ljubezni in razvijanja svojih potencialov osebne rasti.

Izkoristite svoje potenciale ta mesec. Če ne posadimo nič v maju, bo (skoraj) že prepozno.